-
-
Hoe zal de bevolking van jouw gemeente in de toekomst veranderen?
Onze themapagina over demografie is weer geüpdatet met de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hier vind je uitgebreide informatie over de bevolkingsopbouw in Twente.
-
-
Meer dan 1 op de 5 kinderen uit groep 7 kampt met (ernstig) overgewicht
Dat blijkt uit de nieuwste overgewicht- en obesitascijfers van de afdeling Jeugdgezondheid van GGD Twente. Tijdens verschillende contactmomenten meten onze professionals het gewicht en de lengte van kinderen. Met deze gegevens kan de BMI (body mass index) worden berekend om te beoordelen of kinderen een gezond gewicht hebben in verhouding tot hun lengte.
-
-
De Week tegen Eenzaamheid bijna van start
Van 26 september tot 2 oktober vindt de jaarlijkse ‘Week tegen Eenzaamheid’ plaats. Deze week staat in het teken van ontmoeting en verbinding. Eenzaamheid is een veelvoorkomend gevoel; bijna iedereen ervaart het wel eens. In Twente voelt 13% van de volwassenen en ouderen zich ernstig tot zeer sterk eenzaam. Tijdens deze week wordt er extra aandacht besteed aan het bevorderen van sociale contacten en het verminderen van eenzaamheid.
-
-
Jongeren slapen steeds slechter
Sinds 2019 is het aantal jongeren dat aangeeft goed te slapen afgenomen. Bijna een kwart van de jongeren slaapt niet zo goed of helemaal niet goed (23%). Jongeren slapen niet alleen slechter, maar ze voelen zich overdag ook vaker slaperig of moe.
-
-
Jonge mantelzorgers worden vaker gepest
11% van de jongeren uit Twente geeft momenteel mantelzorg. Mantelzorg is de zorg die iemand geeft aan een gezinslid of iemand uit de omgeving die voor langere tijd ziek is of hulp nodig heeft.
-
-
Stoptober 2024 gaat weer van start
Meer dan de helft van de mensen die rookt, wil stoppen. Vaak hebben ze hier een duwtje in de rug voor nodig. Vanaf 3 september gaat Stoptober 2024 weer van start! Een mooi moment om op een laagdrempelige manier stoppen met roken onder aandacht aan te brengen.
-
-
Nu niet zwanger in Twente
GGD Twente helpt kwetsbare mensen te voorkomen dat ze kinderen krijgen als ze dat eigen niet willen, de zwangerschap niet aankunnen of niet goed voor een kind kunnen zorgen. Met het programma Nu niet zwanger krijgen zorgprofessionals concrete handvatten om een open en eerlijk gesprek te kunnen voeren met cliënten over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.
-
-
Vaccinatiegraad onder schoolkinderen daalt
In Nederland krijgen kinderen vaccinaties tegen dertien besmettelijke ziekten. Het RIVM beschrijft elk jaar het percentage kinderen dat is gevaccineerd (vaccinatiegraad). De vaccinatiegraad bij oudere leeftijdsgroepen (vanaf 9 jaar) is gedaald in 2023. Ook daalt het aantal kinderen dat volledig deelneemt aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
-
-
Resultaten panelonderzoek vallen en het voorkomen van vallen
GGD Twente heeft in maart 2024 samen met GGD IJsselland en de Gelderse GGD’en (GGD Noord- en Oost-Gelderland, GGD Gelderland-Zuid, GGD Gelderland-Midden) een panelonderzoek uitgevoerd naar vallen en het voorkomen van vallen. Hierbij hebben de GGD’en samengewerkt met Ambulancezorg Gelderland-Midden.
-
-
Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 gepubliceerd
De mentale gezondheid van jongeren is niet hersteld na de coronapandemie en er is een toename van ongezond gedrag onder jongeren in Twente. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, een onderzoek uitgevoerd door GGD Twente in het najaar van 2023. Meer dan 9.000 jongeren uit klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs in Twente vulden de vragenlijst in op school. Dit onderzoek wordt al sinds 2003 elke vier jaar uitgevoerd. In 2020 en 2021 waren er extra onderzoeken in verband met de coronapandemie. Twintig jaar onderzoek geeft veel inzicht in trends op het gebied van gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Twente.
-
-
Ruim 5400 soa consulten in 2023
Het aantal diagnoses van soa's in Nederland is opnieuw gestegen, blijkt uit de Thermometer Seksuele Gezondheid van het RIVM. In Twente vonden in 2023 ruim 5400 soa consulten plaats. Bij 23% van de bezoekers werd één of meer soa's gevonden.
-
-
IkPas - Dry January is van start gegaan
GGD Twente doet ook dit jaar weer mee. Een glas alcohol kan gezellig zijn en bijdragen aan de sfeer, maar niet iedereen wil alcohol drinken. Niet iedereen vindt alcohol lekker, heeft zin in de bijwerkingen (de volgende dag) of is bekend met de nadelige risico's. Als GGD vinden we het daarom van belang om open het gesprek over het drinken van alcohol te kunnen voeren.
-
-
Resultaten panelonderzoek sociale bezigheden
GGD Twente heeft in december 2023 samen met GGD IJsselland en de Gelderse GGD’en (GGD Noord- en Oost-Gelderland, GGD Gelderland-Zuid, GGD Gelderland-Midden) een panelonderzoek uitgevoerd naar sociale bezigheden en vrijwilligerswerk.
-
-
Luchtkwaliteit in Twente verbeterd
We ademen allemaal elke dag ongezonde lucht in. De gezondheidseffecten hiervan zijn groot. Het leidt tot evenveel ziektelast als overgewicht. Er liggen veel kansen voor verbetering van de luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit is de laatste decennia veel schoner geworden. Een mooi resultaat van vele maatregelen vanuit de EU, het Rijk en ook van de Gelderse en Overijsselse provincie en gemeenten. Maar er is nog veel gezondheidswinst te behalen als de lucht nog schoner wordt. Dat kan niet alleen, dat kan alleen samen.
-
-
Resultaten panelonderzoek koel blijven bij hitte
Afgelopen zomer was wereldwijd de warmste zomer ooit. Met het veranderende klimaat wordt hitte een steeds belangrijker thema. Afgelopen juli hebben we daarom vanuit GGD Twente een panelonderzoek gedaan naar de invloed van hitte op inwoners van Twente.
-
-
Alcohol drinken is normaal. Of toch niet?
Alcohol heeft een sociale rol en wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en feestjes. In hoeverre is er dan sprake van sociale druk om alcohol te drinken? GGD Twente zocht dit uit met een panelonderzoek.